Hem Kunskapsbanken Tips inför digital intervju

Tips inför digital intervju

Är det dags för en digital intervju? Digitala arbetsintervjuer är inget nytt för oss som jobbar med rekrytering. Det har både sina fördelar och nackdelar för oss som intervjuar och för dig som blir intervjuad. Precis som med en traditionell intervju är det viktigt att du förbereder dig men till en digital intervju finns det några andra element som du bör tänka på utöver att vara påläst om rollen, ha förberett frågor osv. Det kan vara en utmaning att ge ett starkt intryck på en potentiell arbetsgivare när man inte har möjlighet att träffa dem personligen. Men med rätt förberedelser kan du göra en bra digital presentation av dig själv och ge en starkare chans att få jobbet.

Här kommer våra bästa tips för att du ska lyckas och känna dig trygg inför din digitala intervju.

Tekniska förutsättningar i digitala intervjun

Att testa tekniken i förväg kan ge dig ett större lugn inför intervjun – speciellt om du inte vardagligen sitter i digitala möten och är van. Att testa tekniken kan innebära allt från att kolla din internetanslutning, ladda ner den specifika appen och se till att både mikrofon och kamera funkar som de ska.

Testa programmet i förväg

I inbjudan från din rekryterare står det vilket verktyg de använder sig av i sina intervjuer. Vissa videomötesverktyg kräver att du ska ladda ner en app, installera ett plug-in eller att du måste använda dig av en specifik webbläsare så testa att öppna verktyget innan mötet. Det brukar inte ta speciellt lång tid men skönt att slippa göra det i panik samma sekund som mötet egentligen skulle börjat. Dubbelkolla att både ljud och bild fungerar som de ska innan mötet börjar. Om du är osäker, testa att bjuda in en vän till ett videomöte för att undersöka.

Om det ändå inte skulle fungera när mötet startar – se till att omedelbart kontakta rekryteraren och informera om teknikstrulet så kan mötet förhoppningsvis skjutas upp i några minuter tills det är utrett eller prova ett annat verktyg.

Plats, bakgrund och ljus i din digitala intervju

Se till att ha en plats där du kan sitta bekvämt och ostört under intervjun. Välj en lugn plats där du får sitta utan att bli störd av familjemedlemmar, djur eller höga bakgrundsljud. Om möjligt kan du försöka placera din kamera där det inte är allt för mycket störande element i bakgrunden. Alternativt om möjligt välja ett filter inne i samtalsprogrammet som skapar en suddig bakgrund.

Mjukt, naturligt ljus funkar alltid bäst. Testa gärna att sätta på din webkamera och om det ser mörkt tar du fram en eller två extra lampor och placerar snett framför dig så det ger extra ljus till ditt ansikte. Fönster ger ofta ett behagligt ljus så länge inte solen lyser rakt på dig. Se till att sitta med ljuset mot ditt ansikte istället för bakifrån.

Titta in i kameran

Höj upp din kamera i ögonnivå genom att placera några böcker under din dator vid behov för att undvika ett du filmar dig själv nedifrån. Tänk på att försöka titta in i din kamera när du pratar med rekryteraren. Det kommer ge intrycket av att du talar med personen genom ögonkontakt – även om det känns lustigt att kika in i kameralinsen istället för på den du pratar med.

Intervjun

Precis som med en vanlig traditionell face-to-face intervju gäller samma principer. Förbered dig inför intervjun genom att vara påläst om rollen och ha förberett eventuella frågor, klä dig professionellt och vara närvarande i mötet.

Klädsel – Klä dig som om du skulle ha ett personligt möte

På en digital jobbintervju är det bäst att klä sig på samma sätt som för en personlig intervju. Klädkoden kan variera beroende på arbetsplatsen och bransch men tänk på att klä dig så som du skulle göra om du arbetade på företaget. Är du osäker, välj att gå mot det formella hållet. Tänk också på att välja kläder som känns bekväma och som ger dig självförtroende.

Förbered svar på frågor

Före intervjun, läs på om företaget och positionen du söker till och tänk/resonera kring svar på vanliga frågor som kan ställas under intervjun. Detta kan inkludera dina tidigare erfarenheter, styrkor och svagheter, samt dina mål och karriärplaner framåt. Exemplifiera och utgå ifrån dig själv när du svarar. Tänk på att inte gå i fällan ”man brukar” eller ”vi gör” utan försök att vara tydlig med vad just du gör eller har gjort.

Förbered frågor till arbetsgivaren

När du går på en jobbintervju, är det inte bara arbetsgivaren som ställer frågor till dig. Du bör också ställa frågor för att säkerställa att du är intresserad av företaget och positionen du söker. Här är tips på frågor att ställa under en jobbintervju:

  1. Hur ser arbetsmiljön och företagskulturen ut på företaget?
  2. Vad är företagets kärnvärderingar och hur arbetar ni med dem?
  3. Vilken är den största utmaningen för företaget just nu?
  4. Hur kan min roll (den du sökt) bidra till att lösa den här utmaningen?
  5. Vilket är det mest spännande projekt som pågår inom företaget just nu, och hur kan jag bidra till det?
  6. Vilken utbildning och utvecklingsmöjligheter erbjuds till anställda?
  7. Hur kan företaget se ut om fem år, och hur kommer min roll bidra till att nå dessa mål?

Kom ihåg att de här frågorna bara är exempel och att du kan ställa frågor utifrån din egen erfarenhet och intresse. Det viktigaste är att visa ditt engagemang och intresse för företaget och positionen samt att du får svar på de frågetecken du har för att ditt intresse för rollen ska kvarstå.